Dijkstraj.Com
Wat is een zonnestroompaneel?
Een zonnestroompaneel bestaat uit een glasplaat met een kunststof plaat met tusssenin een aantal in serie geschakelde zonnecellen. Een zonnecel is een dun plakje materiaal dat zonlicht omzet in gelijkstroom. Er zijn zonnecellen uit allerlei soorten materiaal. Het meestgebruikte materiaal heet 'polykristallijn silicium'. Panelen die hiervan zijn gemaakt zijn blauw van kleur.

Verschil tussen Watt en Wattpiek?
Watt is een eenheid van vermogen. Bij een zonnestroompaneel het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Er is door de fabrikanten onderling afgesproken aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen het paneel onder ideale (laboratorium) omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. Een paneel van 100 Wattpiek (100 Wp) levert onder ideale omstandigheden 100 W. Reken op uw dak op 80% van het wattpiek-getal als uw panelen pal op het zuiden zijn gericht onder een hoek van 35 graden met de horizon. 

Produceert een zonnestroompaneel stroom?
Zodra er licht op een zonnepaneel valt produceert deze stroom. Hoe meer licht hoe beter. Ook bij bewolkt weer produceren zonnepanelen stroom.

Wat heb ik aan een zonnestroompaneel op mijn huis?
Zonnestroompanelen kunnen een deel van het stroomverbruik van een huishouden opvangen. Bijvoorbeeld: 4 panelen van 100 Wp produceren zo'n 320 kilowattuur per jaar. Dit is ong. 10% van het verbruik van een gemiddeld huishouden.

Accu's nodig?
Er zijn twee systemen: systemen met accu's waarin de opgewekte stroom wordt opgeslagen (autonome systemen) en systemen waarin de opgewekte stroom wordt omgezet in 230V wisselstroom, gelijk aan de stroom van het lichtnet (netgekoppelde systemen). Bijna alle zonnnstroompanelen op woonhuizen zijn netgekoppeld. Deze hebben geen accu's nodig.

Aantal zonnepanellen nodig om al het stroomverbruik in een huis te dekken?
n zonnestroompaneel van 100 Wp produceert 80 kWh per jaar. Als er 3000 kWh per jaar wordt verbruikt, zou er dus 3000/80 = 38 panelen van 100 Wp nodig hebben. Er mag zonder problemen 6 panelen van 100W (6 vierkante meter) op het dak plaatsen. Zijn er meer panelen gewenst, dat kan maar dan is er een bouwvergunning nodig, en een extra groep in de meterkast. 

2012 Dijkstraj.Com, Dijkstraj.Nl, Dijkstraj.Eu